Thursday, May 19, 2005

Miljøvennlig vegetarianisme?

Jeg er vegetarianer, først og fremst fordi jeg er så glad i dyr, og ikke vil akseptere måten industrigårder drives på. Vi hadde alltid dyr da jeg vokste opp, noe som lærte meg respekt for dyr. En gang hadde vi fem høner, få nok til at vi kunne se deres ulike personligheter. Noen likte å sitte på fanget og bli klødd under vingene, mens andre var mindre kosete. Alle fem likte å gå på tur, og fulgte på rekke og rad etter søsteren min når hum tok dem med ned til sjøen. Slik hadde våre høner det, mens andre høner blir stappet inn i trange bur hvor de sakte men sikkert forkrøples.

Som vegetarianer hører man også mye om hvor miljøvennlig denne livsstilen er. Arealet som brukes til å mette en kjøtteter kan mette ti vegetarianere og så videre. For meg har dette vært mer en bonus enn et hovedargument for vegetarianisme. Klart det er hyggelig å være miljøvennlig gjennom å være dyrevennlig. Siden vegetarianere gjerne spiser en del soyabaserte produkter som pølser og kjøttkaker uten kjøtt, var det likevel skuffende å lese at Maggi Group, verdens største produsent av soyabønner, står bak en massiv avskoging av regnskogen. Nå brukes riktignok soyabønner flest ikke til vegetgarmatproduksjon, faktisk brukes store deler av produksjonen til dyrefor, og går dermed rett i kjøttetersluket. Og vi trenger således langt flere soyabønner per person enn vi ville gjort om alle var vegetarianere. Så konklusjonen er vel uansett at det er mer miljøvennlig å være vegetarianer, men det hadde jo vært fint om vi mennesker kunne spise oss mette uten å ødelegge livsgrunnlaget vårt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

En blogg kan være et godt verktøy for en som i litt for stor grad glemmer de små og store tingene som utgjør livet. Dette er min reserve- hukommelse.