Wednesday, December 09, 2009

Gode grunner til å feire (før)jul i Bergen

Snøen daler ikke akkurat ned i skjul her vi sitter i åtte varmegrader med yr i luften, likevel tror jeg det er få steder som har en like fin førjulstid som vi har her i Bergen. Vakre og koselige tradisjoner har fått vokse frem slik at vi hvert eneste år kan glede oss til:

  • BTs lysfest siste lørdag før advent. En vakrere innledning til adventstiden kan vi vel knapt få, og i år trakk den hele 35 000 mennesker til Festplassen. Her tennes juletreet i Lille Lungegårdsvann, og fakler deles ut til alle som vil ha mens vi får julesanger servert fra scenen, i år ved Nordic Tenors, med passelig mengde ispedd juleallsang. Kunstmuseet er pyntet med all sin lysprakt i bakgrunnen, og det hele avsluttes med et storslagent fyrverkeri. I år gjorde de en artig vri på fyrverkeriet, det skulle skytes opp til Händels(?) fyrverkerisymfoni. Idéen var nok helt sikkert god, men det endte likevel opp som en litt pussig seanse. Hver gang symfonien jobbet seg opp til kraftfulle høydepunkter trodde vi at nå - kom det, men ikke en rakett var å se. Innimellom derimot, mens musikken gikk litt på tomgang, da putret det opp noen småraketter her og der. Så da folk syntes de hadde stått der passelig lenge - fyrverkerisymfonien er ikke unnagjort på få minutter- uten at det kom noe, begynte man å se etter utgangen. Man har jo gjerne noen kunstpauser i slike symfonier, og først tredje gangen musikken var ferdig begynte fyrverkeriet for alvor, men da fikk vi til gjengjeld et solid fyrverkeri som var verd hele symfonien og litt til.

  • Pepperkakebyen, the one and only. Takket være en ulykksalig stakkar som gikk berserk i fylla, en ekte god norsk ungdom, er det vel få her i verden som ikke kjenner til Pepperkakebyen vår. Det var riktignok mye koseligere da den holdt til i Galleriet, men på den andre siden får vi antageligvis en større kakeby når den har et eget telt. Pepperkakebyen er så koselig at jeg regner med det før eller senere lages en animasjon, gjerne en TV-julekalender, med utgangspunkt i den.

  • BKKs julekonsert i Johanneskirken. Dette er en gratiskonsert i byens fineste kirke, med fire forestillinger over to dager. Det blir fort lange køer av sånne arrangementer, men sist gang jeg var der ble køen blidgjort med varm julegløgg, en idé flere købestyrere kunne tatt lærdom av. Det skal ikke alltid så mye til for å gjøre køståing mer interessant.

Og selvsagt kan ikke disse tradisjonene replikeres i noen annen by. Visst kan dere ha fakkelfest og pepperkakehus og gratiskonserter, men dere har jo ikke Lille Lungegårdsvann, Johanneskirken eller ehm, vår Pepperkakeby. Og da blir det ikke helt det samme.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

En blogg kan være et godt verktøy for en som i litt for stor grad glemmer de små og store tingene som utgjør livet. Dette er min reserve- hukommelse.