Tuesday, July 10, 2007

Sicilia

Dersom Sicilia hadde vært ordentlig organisert hadde man nesten ikke trengt resten av middelhavsområdet annet enn som avlasting for Sicilia. Den har det meste: gamle greske tempel flottere enn dem man finner i Hellas, arabisk kuppelarkitektur for dem som liker det, storslagen katedral, velbevarte middelalderbyer, borger og slott, storbyer, småbyer, strender, dramatiske klipper, korallrev og grotter, vulkaner, god mat, god vin, idylliske småøyer, vindistrikt, turterreng.. you name it, Sicilia has it. Sicilia
Klimaet er i tillegg fantastisk, varmt og deilig og ingen humørødeleggende luftfuktighet. Luftfuktiget er et kjempeproblem i Liguria, så jeg blir rent lykkelig av å være på steder hvor det er varmt og samtidig tørr luft. Problemene med Sicilia er i hovedsak tilgjengelighet, og litt språk (selv om vi traff overraskende mange som forsøkte seg med engelsk). I tillegg har de visst hatt litt problemer med organisert kriminalitet der nede, det har jo også muligens vært en vanskeliggjørende faktor for masseturisme. Men selv for en enkeltturist som Kristin var det ikke bare spøk å komme seg fra Bergen til Palermo, hun fikk melkeruten Bergen-København-Roma-Palermo, og måtte endatil bytte flyselskap i Roma slik at en forsinkelse kunne kostet henne dyrt (og verken SAS eller Alitalia er kjent for å kvi seg voldsomt for å være forsinket). Ingen samarbeider om Bergen-Palermo, med andre ord. Genova-Palermo hadde heller ikke direkterute for mitt vedkommende, men jeg slapp da å bytte flyselskap.

Vi kunne også ane et lite forbedringspotensiale for transportmidlene rundt om kring på øya. Man forventer seg vel riktignok ikke at komfort et tema for bussene til nærområdene (den ene gangen var bussen så trakkfull at sjåføren kvalte den en ti-femten ganger på en femten-minutters tur), så disse opplevde vi som ganske greie, mens togene gikk ganske sjeldent, og ikke om kvelden overhodet. Båt til øyene gikk også sjelden, mister man den man hadde tenkt å ta (eller den blir annulert/er full) risikerer man at dagen går i vasken. Leie bil er kanskje det sikreste (selv om man aldri vet når man blir sittende fast i kø) for dem som vil kaste seg uti den sicilianske trafikken.

På den andre siden er det slett ikke bare negativt at Sicilia tradisjonelt har vært lite attraktiv for masseturismen. Man kommer tettere på lokalkulturen når man kan farte rundt uten å treffe på skandinaviske familier med blonde unger på hvert gatehjørne. På nordkysten, hvor vi fartet rundt, var det lite spor av internasjonal turisme (men der er visst noen StarTour-kolonier o.l. på østkysten ved Taormina/Etna). En og annen tysker naturligvis, men dem slipper man ikke unna noe sted i verden, tror jeg. Mondello beach nightmare Et mindre trivelig symptom på det er kanskje stranda i Mondello, som var organisert på underlig vis med bare to typiske strandseng- strender, en haug med private typ seilklubb- strender bare for medlemmer, en haug med noe som så ut som kvadratmeterbasert utleie for palermianere som vil leie skapplass for sesongen, og en tynn tynn stripe med offentlig strand nederst i vannkanten, et mareritt av en strand så trakkfull at vi ikke hadde opplevd lignende noen av oss, hvor vi våknet fra døsen av en tå i hodet, løftet blikket og så rett inn i noen andres aller helligste (som da altså hadde lagt seg rett foran oss), eller av at noen trakket over oss så sanden drysset, eller satte seg oppi beina våre. Unger, skrål og spetakkel av en annen verden. Og i tilleg så hett at det hele var en lidelse. Hvorfor vi la oss der i utgangspunktet? Fordi strandseng-strandbiten var full - ingen med vettet i behold hadde med vitende og vilje begitt seg ned i det marerittet ellers.

Resten av det vi så frivillig (vi hadde et ufrivillig opphold i Milazzo) - Palermo, Cefalù, Ustica og Vulcano, var derimot nydelige steder hvor man skulle hatt mer enn én dag pr sted. Nærmere beskrivelser av disse er under produksjon...

5 Comments:

At 12:13 am, Blogger Esquil said...

sant som du sier. jeg kjenner bare sicilia fra Gudfaren-filmene og Il Postino, og det ser virkelig pittoresk ut. men man vurderer det ikke som reisemål, muligens fordi man ubevisst forbinder det med mafia og vold. hm. kanskje det er en god ide å dra dit.

(Og så forbinder jeg det med at den norske kongen harald hardråde erobret fire byer på sicilia. bare vold altså.)

var du i corleone, da? :)

 
At 12:30 am, Blogger laila said...

Ja, jeg tror det er mange som sitter med de assosiasjonene, jeg satt med dem selv også, men slik jeg har forstått det har mafiaen blitt ganske harmløs de siste årene, og i alle fall for turistene (som jo er en viktig inntektskilde for en ellers fattig region).

Vi var ikke i Corleone nei, selv om det ikke er så veldig langt fra Palermo. Dels fordi Siciliascenene fra Gudfaren er spilt inn et helt annet sted (som var langt utenfor vår rekkevidde) og Corleone bare er en vanlig og moderne by, dels fordi vi reiste i tog og buss, og da Corleone ligger utenfor allfarvei har jeg ingen problemer med å se for meg at det krever innsatsvilje og pågangsmot for å lykkes i å komme seg dit med offentlig transport. ;-)

 
At 9:05 am, Anonymous airhead said...

sicilia hoeres fantastisk ut spoer du meg!

 
At 9:37 am, Blogger laila said...

Det var det.. Aldeles nydelig! :-) Er du ute på reis selv også (gitt ø-problemene ;-))?

 
At 6:18 pm, Anonymous Airhead said...

Ja! Det stemmer, jeg er paa ferie i Hellas :))

 

Post a Comment

<< Home

En blogg kan være et godt verktøy for en som i litt for stor grad glemmer de små og store tingene som utgjør livet. Dette er min reserve- hukommelse.