Thursday, May 06, 2010

En pizzadeig til besvær

I mangel på tålmodighet og naturlige kokkeferdigheter har jeg mang en gang tydd til Toro gjennom mitt liv. Lengre utenlandsopphold har dog lært meg å verdsette friske råvarer og mat laget fra bunnen av, og de siste årene har jeg knapt brukt Toro til noe som helst. Med ett unntak. Når jeg skal lage pizza kjøper jeg fremdeles Toros posebunn, litt skamfull, for det er tross alt bare mel, salt og tørrgjær i posen, og det kunne jeg sikkert ha klart å blande selv. Likevel viser all erfaring merkelig nok at Toroposen gir en langt bedre bunn enn min egen melblanding.

Det var derfor med friskt mot at jeg kjøpte pizzabunn i pose her om dagen. Det pleier sjelden å være problemer med Torobunnen, så jeg ble ikke veldig urolig selv om jeg merket at deigen var usedvanlig hard å kna. Etter å ha knadd så lenge jeg mente var maksimalt rimelig tid å bruke på knaing begynte jeg å kjevle, selv om deigen fremdeles var hard. Den sprakk i alle kanter og det var aldeles umulig å få den større enn en middels stor frokosttallerk. Jeg blandet i mer vann og mel i håp om å få en fresh start, og det så bra ut en stund, men den lot seg overhodet ikke kjevle ut. Ydmykelsen i det å ikke klare å lage en pizzadeig - til alt overmål med Toropose - begynte å synke inn, og i takt med det steg sinnet. Jeg hamret og kjevlet så svetten sprutet, men deigspetakkelet nektet å flate seg ut.

Omtrent en time senere, med deigete fingre og sinnet i kok, trampet jeg ned til butikken, og forbannet Toro mens jeg saumfarte butikken etter frossen pizzabunn, eller et hvilket som helst alternativ. Det viste seg at de ikke hadde noe som helst annet enn Toro, og dermed endte jeg opp med en ny pose Torobunn.

Det tok meg ca fem minutter å blande, kna og kjevle ut bunn nr. 2. Deigen var myk og luftig, rett og slett et lite pizzadeigvidunder, mens den andre lå slengt i en krok og vitnet om en lang og hard kamp på kjøkkenet.

For en med meget begrensede kokkeferdigheter er dette intet mindre enn ufattelig. Hvordan kan de to deigene ende opp på så forskjellig vis? Det eneste jeg som bruker skal gjøre, er å blande i 1.5dl lunkent vann. Jeg kan komme på fem ting som kan gå galt:

1. For lite vann
2. For mye vann
3. For kaldt vann
4. For varmt vann
5. Produksjonsfeil fra Toro sin side

Jeg skulle jammen likt å vite hvilken av disse som fører til deignederlaget jeg var ute for nå, samt om det er mulig å hente inn en deig som har blitt hard, eller om man allerede på tidlig knastadie kan se at alt håp er ute.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

En blogg kan være et godt verktøy for en som i litt for stor grad glemmer de små og store tingene som utgjør livet. Dette er min reserve- hukommelse.